Sammuttimen valinta

Suomessa syttyy vuosittain noin 15 000 tulipaloa, joista erilaisia rakennuspaloja on noin 6000 kpl. Alkusammutusvälineillä noin 15 % paloista saadaan kokonaan sammumaan ja noin kymmenen prosentin etenemistä pystytään hidastamaan. Yli joka kuudennessa tulipalossa olisi alkusammutusvälineitä ollut saatavilla, mutta niitä ei tilanteessa ole käytetty.

Tulipalon kehittyminen on nopeaa, alkusammutuksen aloittamiseen on aikaa yleensä alle kolme minuuttia. Keskimääräinen palokunnan paikalletuloaika on kaupunkialueella noin 10 minuuttia ja haja-asutusalueilla huomattavasti pidempi.

Tehokkain ja ainoa tapa pienentää tulipalon aiheuttamia vahinkoja on ajoissa aloitettu alkusammutus oikenlaisilla välineillä.

Käsisammuttimia on viittä eri tyyppiä

1

Jauhesammutin

Yleisin Suomessa käytössä oleva sammutin. Jauhesammutin on tehokas ja erinomainen yleissammutin, sitä voi käytännössä käyttää kaikenlaisissa tulipaloissa. Jauhesammuttimen ongelma on sen käytöstä aiheutuva sotku, hienojakoinen jauhe tunkeutuu joka paikkaan ja saattaa olla haitallinen metallipinnoille ja sähkölaitteille.

2

Nestesammutin

Ovat yleistyneet viime aikoina. Niiden sammutusteho on lähes jauhesammuttimen luokkaa ja mikäli sammutinta joudutaan käyttämään, on nesteen siivoaminen huomattavasti jauhetta helpompaa. Normaalisti nestesammutin ei sovellu tiloihin jossa lämpötila laskee alle +5 °C. Poikkeuksena tähän on pakkasenkestävä nestesammutin, joita on saatavilla myös meidän kauttamme.

3

Hiilidioksidisammutin

Suositellaan yleensä tiloihin jossa on sähkölaitteita tai hienoa elektroniikkaa. Sammute on puhdasta hiilidioksidia, joten siitä ei jää mitään jäämiä käytön jälkeen. Hiilidioksidi on kaasua, joten ulkona tuulisissa olosuhteissa sammuttimen teho saattaa heikentyä.

4

Metallipalosammutin

Käytetään nimensä mukaisesti metallipalojen sammuttamiseen.

5

Rasvapalosammutin

Käytetään pääsääntöisesti ravintoloiden keittiöissä joissa valmistetaan ruokaa rasvakeittimillä.